kolejny wpis z fit przepisami, tym razem obiadek <3
1 POMYSŁ NA OBIAD
Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia
Składniki (3 porcje)
250g krewetek
1 czerwona papryka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
lampka białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
pieprz
sól
papryka słodka
Przygotowanie
Na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w plastry
cebulę i wyciśnięty czosnek. Dorzucamy rozmrożone krewetki, przyprawiamy
pieprzem, solą i słodką papryką. Smażymy 3 minuty.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy plastry cebuli, na to wykładamy
całą zawartość patelni, pokrojona w cienkie paski paprykę, pomidory.
Przyprawiamy jeszcze pieprzem i papryką oraz zalewamy wiem. Przykryte
naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25 minut.
Smacznego.
2 POMYSŁ NA OBIAD
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki (3 porcje)
500g wołowiny ekstra
3 średnie cebule
2 czerwone papryki
300g pieczarek
3-4 ząbki czosnku
bulion wołowy
3 liście laurowe
ziele angielskie
papryka słodka
przyprawa do gulaszu
Przygotowanie
Na dno żaroodpornego naczynia układamy kolejno grzyby, pokrojoną w
półksiężyce cebule, paprykę pokrojoną w kostki oraz pokrojoną w kostkę
wołowinę. Całość obsypujemy przyprawą do gulaszu, slodką papryką, kilka
ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dodajemy 3-4 wyciśnięte
ząbki czosnku. Całość zalewamy bulionem wołowym (3/4 szklanki).
Przykryte naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i
pieczemy ok. 90 minut. Z doświadczenia zauważyłem, że gulasz najlepiej
smakuje następnego dnia. Podajemy z ryżem i warzywami lub tylko z
warzywami (diety low carb).
3 POMYSŁ NA OBIAD
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki 4-5 porcji
2 średnie polędwiczki wieprzowe
1 duża cebula
3 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
kilkanaście oliwek
łyżka oregano
oliwa z oliwek
2 łyżki octu winnego
pieprz, sól
400g ryżu brązowego
Przygotowanie
Polędwiczki kroimy na kawałki o 2cm grubości, przyprawiamy solą i pieprzem,
odkładamy na bok. Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy na cienkie paski.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy kawałki mięsa. Smażymy po
2-3 minuty z każdej ze stron po czym przekładamy na talerz. Na patelnię
wlewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i dodajemy pokrojoną w cienkie półplastry
cebulę, smażymy kilka minut, po czym dodajemy paprykę i smażymy jeszcze
ok. 10 minut często mieszając. Gdy papryka już zmięknie dodajemy
usmażone wcześniej mięso, oregano oraz ocet. Patelnię przykrywamy i
dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 minut. Przy smażeniu tak
delikatnego mięsa jakim są polędwiczki wieprzowe należy dobrze pilnować
czasu, zbyt długie smażenie sprawia, że mięso staje się twarde i suche.
Na koniec smażenia dodajemy na patelnię oliwki, mieszamy i podajemy.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz